top of page
VOORDELEN
SOORTEN

VOORDELEN VAN PARKETVLOEREN

Door te werken met een houten vloerbekleding creëren we een warm gevoel in je huis.  Iedere plank is uniek en heeft een andere structuur en tekening.  

Elke vloer leeft in de ruimte en zorgt door de jaren heen steeds voor meer karakter.  Door een goede behandeling van de parketvloer is deze steeds eenvoudig en vlot te onderhouden. In tegenstelling tot tegels kan je na een aantal jaar je interieur een volledig nieuwe look geven, door de parketvloer op te schuren en een nieuwe behandeling te plaatsen. Hiervoor kan je steeds op ons rekenen.

Wij kunnen je adviseren bij de juiste keuze van parketvloer gecombineerd met vloerverwarming.

SOORTEN PARKETVLOEREN

WAT IS EEN MASSIEVE PARKETVLOER?

Een massieve parketvloer bestaat uit planken van massief hout. Deze kan bestaan uit tand en groef 14mm of 20mm dik maar ook 9mm genageld op een onderparket. Wij plaatsen deze parketvloeren volgens de regels van de kunst, schuren deze ter plaatste op en werken ze af met een behandeling naar jouw wens.

massief parket
massief parket

Doornsee van 14mm of 20mm massief parket 

Doornsee van 9mm massief parket om te nagelen op een onderparket

WAT IS MEERLAGEN PARKET?

Bij een meerlaags parket zie je van bovenaf geen verschil met een massief parket. De toplaag (3 mm - 6 mm) bestaat uit massief hardhout. Onder de toplaag bevindt zich een stabiele onderlaag (berken multiplex of 2 kruislings verlijmde houtlagen).

 

Wij verkiezen om de meerlagen parket steeds rechtstreeks te verlijmen op de ondervloer. Hiervoor gebruiken we een milieuvriendelijke lijm met akoestische eigenschappen. 

 

Dankzij de gelaagde opbouw beweegt een meerlaags parket bij veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid veel minder dan een massief parket. 

 

meerlagen-doorsnee_edited.png

Meerlagen parket met 2 laagste opbouw van berkenmultiplex drager en een 4mm toplaag van massieve eik

productie.jpg
WAT IS FINEER VLOER?

Bij fineer parket wordt een dunne bovenlaag echt hout (0,6 mm) geperst op een zeer harde tussenlaag van fijn geperste houtvezels (HDF).  Deze wordt afgewerkt met 8 lagen vernis voor een zeer sterke slijtlaag. De onderlaag kan afgewerkt worden met een kurk onderlaag voor een beter akoestisch resultaat. 

fineer-doorsnee_edited.png
SELECTIES
VELLINGKANT

SELECTIES VAN EIKENHOUT

Hout is een levend product en geen enkele plank is gelijk. Kies je voor een vloer met een rustige structuur zonder knoopjes en kleine kleurnuances of toch liever een vloer vol karakter met grote noesten.  

prime.jpg

Prime: Gezonde knoopjes en kleine knoopjes toegelaten tot 5 mm

rustiek-A.jpg

Rustiek A: gesloten knoopjes tot 15 mm en open (gestopte) gebreken tot 10 mm toegelaten

rustiek-ab.jpg

Rustiek AB: Gesloten knopen tot 30 mm en open ( opgestopte ) gebreken tot 20 mm toegelaten -  meer kleurverschil in de planken

rustiek-B.jpg

Rustiek B: Noesten is onbeperkt en er zijn grote opgestopte knopen -  kleine hartscheuren toegestaan -  geen spint

rustiek-R.jpg

Rustiek R: Noesten en hartscheuren mogelijk. Noesten worden niet opgestopt 

SOORTEN VELLINGKANTEN

WAT IS EEN VELLINKANT EN WELKE SOORTEN BESTAAN ER?

Een vellingkant is het profiel dat gefreesd of geschraapt wordt aan de zijkant van een houten plank.

V-voeg.png
micro-V.png
u-voeg.png
handgeschraapt.png

V-voeg

micro V-voeg

U-voeg

handgeschraapte voeg

STRUCTUREN

OPPERVLAKTE STRUCTUREN

GEBORSTELD

Door de planken te borstelen met een staalborstel worden de zachte vezels verwijderd en worden de houttekeningen zichtbaar.

LINTZAAG EFFECT

Zoals de naam het zegt geeft het lintzaag effect een mooi zaageffect aan de planken om een ambachtelijke look te geven. Het creëert fijne dwarse lijnen op de planken.

GEZANDSTRAALD

Door de vloer te zandstralen krijg je een authentiek robuust karakter met veel textuur.

VEROUDERD

De planken worden met nagels en metalen stukjes in een trommel gedraaid.  Zo worden kleine putjes en oneffenheden in de vloer gecreëerd wat een verouderd karakter geeft aan de vloer.

BEHANDELINGEN

BEHANDELINGEN

Om uw parketvloer te beschermen en lang in een goede conditie te houden is een goede behandeling zeer belangrijk. Onder deze lagen zijn ook verschillende voorkleuringen met reactieve beitsen, logen of verschillende andere technieken mogelijk.

PARKETOLIE

Olie dringt helemaal in de poriën van uw parket, waardoor uw parket kan blijven ademen en er zo heel natuurlijk blijft uitzien. Belangrijk is deze te onderhouden met de correcte zeep. Zo blijf je het hout voeden.

VERNIS

Bij vernis worden verschillende lagen aangebracht die boven op de vloer blijven liggen. Doordat vernis op het hout ligt heb je een iets minder natuurlijk uitzicht dan bij parketolie. Wanneer de vernis begint af te slijten kan de vloer niet bijgewerkt worden.

LEGPATRONEN

Er bestaan verschillende soorten legpatronen. De meest voorkomende is plankenvloeren in traditioneel wildverband maar Hongaarse punt en visgraat parket zijn helemaal terug van weggeweest. Hieronder enkele voorbeelden van bekende motieven. Er bestaat natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.

traditioneel-patroon.png

Plankenvloeren in traditioneel wildverband: de meest voorkomende legstijl.

wisselende-breedtes.png

Wisselende breedtes: creëer wat meer dynamiek in de ruimte.

kleine-visgraat.png

Kleine visgraat: word veel toegepast met een bies rondom in een klassieker interieur.

honghaarse-punt-45graden.png

Hongaarse punt 45 graden: deze klassieker die je vroeger veel in kastelen en museums kon terugvinden, wordt nu ook veel in moderne interieurs geïntegreerd. Naast een punt van 45 graden is een Hongaarse punt van 60 graden ook mogelijk.

versailles.png

Versailles: bestaat uit een paneel met een vlechtwerk van parketstroken. Dit patroon werd speciaal ontworpen voor het paleis van Versailles.

grote-visgraat.png

Grote visgraat: de grote visgraat leent zich meer tot strakke moderne interieurs.

engels-verband.png

Engels verband.

LEGPATRONEN
bottom of page